Wielkanoc w Chile – wywiad z Cristianem Arrigadą 25 kwietnia 2018

Jak wyglądają święta wielkanocne w Chile? Zapytaliśmy o to Cristiana, Chilijczyka mieszkającego w Polsce od prawie 10 lat.

Chile, to kraj katolicki, ale lokalna tradycja różni się od tej, którą znamy. Na Święta Wielkiejnocy Chilijczycy zazwyczaj jedzą owoce morza i ryby. Jedną z typowych, tradycyjnych potraw jest Ceviche - posiekana, surowa ryba zalana sokiem z cytrusów, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli. Zwykle podaje się ją wraz z przystawkami np. babatami, sałatą, awokado, kukurydzą lub bananem w celu podkreślenia smaku.

Na Wielkanoc mieszkańcy Chile spotykają się w gronie najbliższych i wspólnie celebrują wyjątkowy czas. Najczęściej na stole stoi białe wino Sauvignon Blanc, ponieważ dobrze komponuje się z rybnymi potrawami. Więcej ciekawostek znajdziecie w filmiku na naszym fanpage'u Panul pod linkiem.